FAQ

FAQ

Heb je een vraag? Of zou je feedback willen geven? We horen graag je vragen en suggesties. Als je het antwoord op je vraag hieronder niet kunt vinden, kun je het contactformulier gebruiken om een nieuwe vraag te stellen.

Hoe kan ik mijn spiegelbeeld delen?

Als je jouw motivatieresultaat (jouw spiegelbeeld) aan iemand anders wilt laten zien, kun je natuurlijk gewoon de grafiek op je eigen telefoon laten zien. Wel zo eenvoudig.

Als je een afbeelding van jouw motivatieresultaat wilt mailen of appen, bijvoorbeeld aan je beste vriendin, je moeder of je mentor, kun je een screenshot maken van de grafiek die je wilt delen.

Kun je een grafiek van de app bewaren?

Als je vragen in blijft vullen, worden de grafieken van je motivatieresultaat steeds completer en nauwkeuriger. Als je een tussenstand van dit moment wilt bewaren, kun je een screenshot maken van de grafiek die je later nog eens wilt bekijken.

Wat is een mentorcode?

In het scherm “Jouw profiel” van de app kun je een mentorcode invullen, wanneer je die gekregen hebt van jouw mentor of van een andere docent. De mentorcode is nodig om vast te kunnen stellen welke leerlingen bij elkaar in de klas zitten. Een mentor of een andere docent kan via het contactformulier gratis een mentorcode aanvragen voor zijn klas. Naast de code ontvangt de mentor een extra aanwijzing waarmee de juistheid van de ontvangen data kan worden gecontroleerd.

Hoe kan ik het vakkenpakket aanpassen?

Na het inloggen in de app kom je in het profielscherm waar je je jouw opleiding, je leerjaar en vervolgens je vakkenpakket kunt aanvinken. Als jij een vak hebt, wat niet in het lijstje staat, kies dan het vak wat er het meest op lijkt. Bijvoorbeeld “Lichamelijke opvoeding” in plaats van “Sport” of “Levensbeschouwing” in plaats van “Godsdienst”. Als je een heel ander vak hebt dat niet in het lijstje staat, neem dan even contact op. Dan kijken we of we jouw vak kunnen toevoegen.

Kun je de vragen aanpassen?

De standaardvragen van de app zijn standaard. Maar na elk blokje van zes gerandomiseerde standaardvragen kan een onderzoeker een andere vraag uit een eigen vragenlijst toevoegen.

Lees meer over Vraag 7.

Kun je ook op 1 vak focussen en de vergelijking dus weglaten?

Antwoord is “Ja”. De leerlingen vullen hun motivatie in voor al hun vakken. (Zie ook: een motivatiespiegel voor de klas.) Alle data worden bewaard. Je kunt leerlingen regelmatig de app laten gebruiken en pas na verloop van tijd een grafiek opvragen van een bepaald deel van de data. Alleen docenten die belangstelling hebben ontvangen hun motivatierapport. Je kunt dus ook onderzoek doen naar slechts één vak. Het is net zoiets als met maar één persoon in een auto rijden.

Hoe vaak kun je de motivatie meten, zonder dat het vervelend wordt voor de leerlingen?

Goede vraag! Hoe kan je er een goede gewoonte van maken? Een school die voluit wil leren en profiteren van de Motivatiespiegel kan met de mentoren afspreken dat de leerlingen eenmaal per maand tijdens de laatste tien minuten van een mentorles de app mogen invullen. Zij krijgen dan gelegenheid stil te staan bij hun indrukken van de afgelopen maand op school. Hier raken zij snel aan gewend. Zo ontstaat een HD-video van de motivatie van de leerlingen van deze school. Dankzij de mentor kunnen alle docenten van de klas betrouwbare feedback ontvangen, zonder dat zij daar verder iets voor hoeven te doen.

Hebben alle leerlingen een smartphone in het vo? Of zijn er leerlingen die niet mee kunnen doen?

Volgens GFK heeft 93% van de leerlingen van 13-17 een smartphone. Maar niet iedereen heeft een databundel en niet iedere school heeft wifi. Er zullen altijd een paar leerlingen zijn die geen smartphone hebben. Deze leerlingen kunnen tweetallen vormen met een klasgenoot (met wie ze niet teveel van mening verschillen…) Voor de beoordeling van de vakken maakt het niet uit omdat de data toch gemiddeld worden. Alleen het eigen spiegelbeeld van de leerling met smartphone wordt enigszins beïnvloed. Als leerlingen toegang hebben tot een computer thuis of op school kunnen zij met hun eigen inlogcode ook via de internetbrowser de app invullen op motivatiespiegel.nl/free. Wel even het venster verkleinen tot het formaat van een smartphone.

Next question

Je kunt het contactformulier gebruiken om een nieuwe vraag te stellen.